Irrigatie systeem toevoegen aan je tuin, dit zijn je opties

Dit artikel is onderdeel van: Hoveniers gepubliceerd op: 22/06/2023

Een mooie en gezonde tuin vereist veel aandacht en verzorging. Naast het snoeien van de planten en het wieden van onkruid, is het geven van water cruciaal voor een gezonde groei en bloei van de planten. Het handmatig water geven van je tuin kan echter tijdrovend zijn en niet altijd even effectief. Een irrigatiesysteem kan dan uitkomst bieden. In dit artikel bespreken we verschillende opties voor het toevoegen van een irrigatiesysteem aan je tuin.

Automatisch irrigatiesysteem

Het meest geavanceerde en complete type irrigatiesysteem is de automatische variant. Dit systeem wordt aangesloten op de waterleiding en kan volledig geprogrammeerd worden om op specifieke tijden water te geven aan de planten in de tuin. Een automatisch irrigatiesysteem bestaat uit een serie sproeiers of druppelaars die strategisch in de tuin geplaatst worden. Deze sproeiers en druppelaars zijn verbonden met een centrale controller die het watergebruik regelt en de irrigatieplanning beheert. De voordelen van een automatisch irrigatiesysteem zijn duidelijk. Het bespaart je tijd en moeite doordat je niet langer handmatig water hoeft te geven. Bovendien zorgt het geautomatiseerde systeem ervoor dat de planten altijd voldoende water krijgen, zelfs als je niet thuis bent. Een automatisch irrigatiesysteem kan echter wel een behoorlijke investering zijn, zowel in geld als in tijd voor de installatie.

Druppelirrigatiesysteem

Een druppelirrigatiesysteem is een type irrigatiesysteem dat water levert aan planten via kleine druppelaars die in de grond zijn geplaatst. Het water wordt druppelsgewijs afgegeven aan de wortels van de planten, wat zorgt voor een efficiënte en gerichte bewatering. Teruplast biedt hoogwaardige waterslangen die speciaal ontworpen zijn voor irrigatietoepassingen, zoals druppelirrigatie systemen. Hun waterslangen, waaronder kwalitatieve tyleenslangen, zijn duurzaam, flexibel en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Met waterslangen van Teruplast kun je erop vertrouwen dat het water efficiënt en nauwkeurig wordt afgegeven aan je planten, waardoor je water bespaart en de groei van je planten optimaliseert. Een druppelirrigatiesysteem met Teruplast waterslangen is vooral handig als je planten hebt die specifieke waterbehoeften hebben. Bijvoorbeeld planten die veel water nodig hebben, zoals tomaten, of planten die gevoelig zijn voor te veel vocht, zoals lavendel. Met een druppelirrigatiesysteem en waterslangen van Teruplast kun je de watertoevoer afstemmen op de individuele planten, waardoor ze gezond blijven en optimaal groeien.

Sproei-irrigatiesysteem

Een sproei-irrigatiesysteem is een veelvoorkomende vorm van irrigatie die water levert aan planten via een serie sproeiers die in de tuin zijn geplaatst. Dit type irrigatiesysteem is vooral handig als je planten hebt die veel water nodig hebben en over een groot gebied verspreid zijn, zoals een gazon. Een sproei-irrigatiesysteem kan handmatig worden bediend, maar er zijn ook geautomatiseerde systemen beschikbaar die op specifieke tijden water geven. Een nadeel van een sproei-irrigatiesysteem is dat het niet altijd even efficiënt is. Het kan water verspillen door te sproeien op onnodige gebieden, zoals opritten en trottoirs, en het kan leiden tot oppervlakte-afvloeiing, waardoor het water niet effectief doordringt in de grond.