Bomen snoeien, ja of nee?

Dit artikel is onderdeel van: Hoveniers gepubliceerd op: 31/01/2022

Een verzorgde tuin is vaak een mooie tuin en daar moet voor gewerkt worden. Een gesnoeide tuin ziet er altijd verzorgd uit en het is makkelijk zelf te doen. De vraag is alleen wanneer?

Specifiek

Voor het snoeien van bomen moet altijd rekening worden gehouden met de specifieke eigenschappen van een boom. Het is dus lastig om echt snoeirichtlijnen op te stellen. Over het algemeen kunnen bladverliezende bomen het beste gesnoeid worden in de herfst of de winter. In die periode beginnen de bladeren al te vallen en zijn ze niet meer afhankelijk van de hoeveelheid voedingsstoffen en water die wordt opgenomen. Dit betekent dat de boom wel een aantal bladeren kan missen. Daarbij is het in de bladloze fase van de boom makkelijker om de contouren van de boom te zien en te kunnen snoeien.

Uitzondering

Uitzondering hierin zijn bomen die in het voorjaar bloeien, zoals bijvoorbeeld de Magnolia, sierappel en de kersenboom. Wanneer deze pas laat gesnoeid worden, kan de aanwas van nieuwe knoppen kapot gemaakt worden. Ook is boom al eerder uit de winterrust en is de stroom van het boomsap alweer op gang gekomen. Dit betekent dat de boom door het snoeien kan gaan bloeden en sterft.

Andere bomen, die door het hele jaar groen zijn moeten in de zomer gesnoeid worden. Doe je dit later, dan is er een grotere kans op schade als gevolg van kou in de winter.